Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Μελατονίνη

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στις αϋπνίες;

Φυσικά και μπορεί να βοηθήσει αφού είναι η βασική ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση. Έτσι δίνει εντολές στον οργανισμό μας να αναγνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε.

Η σύνθεση και έκκριση της μελατονίνης, ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως.

Ακόμα βοηθάει και στα παρακάτω:
Η συγκέντρωση της στο αίμα, φτάνει στα ψηλότερα της επίπεδα περίπου 10:00 με 11:00 το βράδυ....δηλαδή λιγάκι πριν την ώρα του ύπνου.

Άρα μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί ως βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ιδιότητες της είναι αντιοξειδωτικές ενισχύοντας παράλληλα το ανοσολογικό σύστημα δηλαδή την άμυνα μας. Αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων τύπου Τ που είναι βασικός πυλώνας της αμυντικής ικανότητας του ανοσολογικού συστήματος.

Η μείωση της μελατονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό στην εποχή μας, λόγω του ότι εργασιακές ώρες είναι πολύ περισσότερες, με αποτέλεσμα να εκτίθόμαστε πολύ περισσότερες ώρες στο φως και συγκεκριμένα στο τεχνητό φως, έχει προταθεί ως μια από τις αιτίες της μεγάλης αύξησης των καρκίνων. Η θεωρία αυτή ισχυροποιείται από έρευνες που έδειξαν σημαντική αύξηση περιστατικών καρκίνου σε εργαζόμενους τη νύκτα που εκτίθενται για πολύ περισσότερες ώρες στο φως.

Επίσης η μελατονίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, μπορεί να βοηθήσει εναντίον της αποδιοργάνωσης του βιολογικού κύκλου που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες χρόνου (jet lag).

Τα είδει μελατονίνης που υπάρχουν είναι δύο, η φυσική και η συνθετική.
Η φυσική μελατονίνη προέρχεται από τις επιφύσεις εγκεφάλων ζώων. Η μορφή αυτή δεν είναι και η καλύτερη, γιατι υπάρχει η πιθανότητα να είναι μολυσμένη από ιούς, σε αντίθεση με την συνθετική μορφή δεν έχει αυτό τον κίνδυνο. Πάντος καλό είναι και πολυ σημαντικό, προτού κάποιος προμηθευτεί χάπια μελατονίνης να διερευνά και να ρωτά το γιατρό ή το φαρμακοποιό του,
ιδιαίτερη όταν πρόκειται για γυναίκες που είναι έγκυες ή που θηλάζουν διότι είναι άγνωστες οι επιδράσεις της μελατονίνης στο έμβρυο ή στο παιδί που θηλάζει..

Τα χάπια μελατονίνης πωλούνται ελεύθερα, δηλαδή χωρίς ιατρική συνταγή.

Ένα ακόμα καλό είναι οτι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η μελατονίνη μπορεί να επιβραδύνει τους μηχανισμούς γήρανσης και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής. Χωρίς επιστημονικές έρευνες που να έχουν τεκμηριώσει κάτι τέτοιο.

Είναι πιθανόν ότι η αντιοξειδωτική δράση που έχει η μελατονίνη, να ευθύνεται για ορισμένες από τις προτεινόμενες θεραπευτικές ή προληπτικές της δράσεις.

Όπως όλα όμως και η μελατονίνη έχει και κάποιες παρενέργειες που κατα καιρούς έχουν αναφερθεί. Και αυτά είναι τα εξής: υπνηλία, ενοχλήσεις στο στομάχι, κατάθλιψη, αίσθημα μέθης, πονοκέφαλος.

Όλες αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες αναφορές και πληροφορίες που βρήκαμε μέσω του διαδικτύου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου