Πληροφορίες για βότανα, μπαχαρικά, πως και που μας ωφελούν. Πρακτικές λύσεις και ιδέες διακόσμησης για το σπίτι.
Φυσικά Λουλούδια
Να επιλέγουμε πάντα στο σπίτι μας να βάζουμε φυσικά-ζωντανά λουλούδια. Ποτέ ψεύτικα, όσο και καλής ποιότητας και αν είναι, είναι φοβερά κακόγουστα, εκπέμποντας παράλληλα πολύ αρνητική ενέργεια στο χώρο....
Τα μπαχαρικά είναι παραδοσιακά οριζόμενα ως αποξεραμένοι σπόροι ορισμένων φυτών και ευρύτερα γνωστά για τις μαγειρικές τους ιδιότητες, τα μπαχαρικά είναι πιο δημοφιλή στη Δύση με την αποξεραμένη μορφή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε τροπικές περιοχές ή στην Άπω Ανατολή, αν και ορισμένα καλλιεργούνται στη Βόρεια Αμερική και την βορινή Ευρώπη προς εκμετάλευση. Ο ισχυρός σύνδεσμος των μπαχαρικών με ορισμένου είδους αρώματα, μερικά τμήματα, όχι σπόρο, κάποιον φυτών όπως οι ρίζες του τζίντζερ και τα φύλλα του κόλιαντρου, εκτιμώνται τόσο για τις σημαντικές θεραπευτικές εφαρμογές τους, όσο και για την μαγειρική τους χρήση......
αφεψήματα
Το αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό. Οι ρίζες,ο φλοιός,τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιό ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί νωπό ή αποξηραμένο υλικό από βότανα,το οποίο θα πρέπει να κοπεί σε μικρά κομματάκια πριν την αφέψηση. Όπως και τα εγχύματα,το αφεψήματα μπορούν και αυτά να ληφθούν ζεστά είτε κρύα. Βάλτε τα βότανα σε ένα δοχείο,ρίξτε κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει και αφήστε τα να φθάσουν σε σημείο βρασμού.Σιγοβράστε τα για 20-30 λεπτά μέχρις ότου το νερό να ελαττωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου. Σουρώστε το υγρό,βάλτε την ποσότητα που χρειάζεστε σε ένα φλυτζάνι και το υπόλοιπο σκεπασμένο πάντα φυλάξτε το στο ψυγείο. Πρότυπη ποσότητα:20γρ αποξηραμένου ή 40γρ νωπού βοτάνου ή μίγματος βοτάνων για 750γρ κρύο νερό,που μειώνονται περίπου στα 500γρ μετά από σιγανό βρασμό.Είναι περίπου 3-4 δόσεις
εγχύματα
1 Φλιτζάνι: 1 κουταλιά του τσαγιού (2 - 3 γρ) ξηραμένου ή 2 κουταλιές του γλυκού (4 - 6γρ) νωπού βοτάνου για ένα φλυτζάνι βρασμένο νερό. Δοχείο:20γρ ξηραμένου ή 30γρ νωπού βοτάνου για 500ml βρασμένο νερό. Εγχυμα στο δοχείο: Βάζετε το βότανο και χύστε φρεσκοβρασμένο μόλις νερό,βάλτε το καπάκι και αφήστε το για δέκα λεπτα να ολοκληρωθεί η έγχυση. Στη συνέχεια σουρώστε το έγχυμα σε ένα ποτήρι.Αν το επιθυμείτε,μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά μέλι,άν και τα περισσότερα βότανα είναι καλό να τα πίνετε μόνα τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου